Gulyás János és Társa Kft.

5+1 tipp a karácsonyi konyhai készülődés könnyítésére

A család, rokonok, barátok vendégül látása nem egyszerű feladat, pláne akkor, ha a karácsonyi ünnepekről van szó!

Aki évek óta látja vendégül szeretteit, a legtöbb meglepetésre már felkészült, de mindig akadnak váratlan fordulatok, amelyek keresztülhúzhatják számításainkat.

Hogyan tegyük könnyebbé az ünnepi készülődést?

Az biztos, hogy a konyhai előkészületek gördülékenyebbé tételét nagyban segíti, ha előre tervezünk. Érdemes előre kigondolnunk az ünnepi menüt, a tálalást, díszítést, hogy elkerüljük a felesleges stresszt és minden simán menjen!

De mi van akkor, ha még sem a terveink szerint alakulnak a dolgok? Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyek segíthetnek abban, hogy az ünnepeket megelőző napok is zökkenőmentesen teljenek.

1. Csináljon helyet

Ez az egyszerű praktika sokak számára hasznos lehet, amelyet jó néhány nappal karácsony előtt már érdemes elvégezni. A hűtőszekrényt érdemes kiüríteni, csak a legszükségesebb alapanyagokat tartsuk meg, ne vásároljunk be feleslegesen, mert a mindennapi ételek a karácsonyi ünnepek alatt feledésbe merülhetnek, így kidobásra kerülhetnek, ráadásul a rohanós időszakban csak kerülgetni kell a hűtőben.

Amennyiben rendelkezünk kamrával, ott előkészíthetjük a helyet a karácsonyi menü hozzávalóinak, így helyet spórolunk a – feltételezhetően így is nyüzsgő – konyhában. Érdemes elpakolni a ritkán használt vagy az ünnep alatt biztosan nem használandó eszközöket, hogy több helyünk legyen.

2. Vásároljon be időben

Biztosan mindenki beleesett már a hiába, hogy még a karácsonyt megelőző napokban is a boltokat járja, mert egy-két apróságot elfelejtett. Gondolkodjunk előre, írjunk listát és igyekezzünk a hosszú lejárati idejű hozzávalókat megvásárolni már hetekkel, hónapokkal az ünnep előtt. Így biztosan be tudjuk szerezni az ünnepi menü hozzávalóit, nem kell attól tartanunk, hogy kifogynak belőle a boltokban.

Hasznos infó: A mák, dió, a fűszerek, például fűszerpaprika, bors, fokhagymagranulátum, az ételízesítő, ami általában pont a legrosszabkor fogy el, így ezekből érdemes előre felszerelkeznünk!

3. Menjünk biztosra

Az előző pontban felhívtuk a figyelmet a termékek időben történő beszerzésére, de vajon mi a helyzet a húsokkal, pékáruval, zöldségekkel, az olyan termékekkel, amelyeket érdemes frissen beszerezni?

Manapság szinte mindent időben és könnyedén megrendelhetünk az internetről! A GulyásHús.hu célja is pontosan az, hogy eljuttassuk Önnek a kiváló minőségű húsokat, anélkül, hogy az ünnepi készülődés közepette órákat kelljen sorban állnia, utaznia, járnia a boltokat a legmegfelelőbb minőségű terméket kutatva. Ezért érdemes különösen a karácsonyi időszakban online megrendelni az ünnepi menühöz a húsféléket. Ráadásul a vásárlással töltött időt töltheti a konyhában is, ami nagyban meggyorsítja a készülődést.

Abban az esetben, ha valamely terméket mégsem tudná online megrendelni, jelezze előre az üzletben, hogy melyik napon, milyen terméket és mennyit szeretne hazavinni, rendelését felírják és felreteszik Önnek.

4. Dolgozzon előre

Mi a teendő, ha a nem romlandó és friss termékeket is beszereztük?

Ne kapkodjunk az elfelejtett apróságok, kisebb erőfeszítést igénylő munkák miatt, inkább próbáljuk meg előre elvégezni a konyhai előkészületeket. Amikor kicsit több idő is a rendelkezésünkre áll, előre megpucolhatjuk a zöldségeket, apríthatjuk, kockázhatjuk őket, a húsokat darálhatjuk, pácolhatjuk, panírozhatjuk. Így az utolsó napon már nem kell időt szánni ezekre az apró, néha mégis időigényes feladatokra.

5. Gondoljon mindenkire

Az ünnepi menü elkészítésekor érdemes azon szeretteinkre is gondolni, akik glutén- vagy laktózérzékenyek, esetleg vegetáriánusok. Sajnos a nagy készülődésben elfőrdulhat, hogy az utolsó pillanatban jut eszünkbe az illető. Célszerű előre végiggondolni, hogy hányféle ételt szükséges készítenünk, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe és mindenki élvezhesse a finom ízeket.

+1 Ne féljen segítséget kérni

Ha túl sok a feladat és kevés az idő, ha valami nem sikerülne elsőre, netalántán másodikra sem, ne szégyellje, hívja fel a nagymamát, anyukát, kislányát, unokáját, biztosan szívesen segítenek, akár telefonon keresztül, akár személyesen, a két kezükkel is. És tudja: az interneten bármit megtalál, merje bátran használni és új receptek után kutatni!

Ne feledje, A GulyásHús.hu oldalon kiváló minőségű, hazai alapanyagot talál a karácsonyi menühöz, ráadásul sorban állás nélkül, otthonából megrendelheti legjobb húsféléket, így Ön teljes egészében a karácsonyi előkészületekre összpontosíthat.

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog