Gulyás János és Társa Kft.

A bolognai spagetti tagliatelle tésztával az igazi!

Ki ne szeretne egy nagy tál, remek fűszerezésű, igazi olasz bolognait enni – pláne, ha tökéletesen van elkészítve?

De vajon hányan tudják, hogy ennek a közkedvelt ételnek honnan ered a története?

A Ragú alla Bolognese egy paradicsomos ragu, amely gyakran öntetként, mártásként, szószként él a köztudatban. Nevét az olaszországi Bologna városáról kapta, amely jelenleg Emilia-Romagna régió székhelyéül szolgál. Remek földrajzi elhelyezkedése miatt a település már a középkorban is fontos kereskedelmi központként funkcionált, mára azonban úgy reflektálhatunk rá, mint Európa egyik legszínvonalasabb egyetemi városa, valamint az olasz konyha egyik specialitásának bölcsője.

Az igazi Ragú alla Bolognese

Pellegrino Artusi 1891. évben megjelent A főzés tudománya és a jó evés művészete című könyvében több olyan étel is megtalálható, amelyekben megtalálható a “Bolognese” kifejezés, azonban egyik sem spagetti tésztával készült.

A XX. században az igazi spagetti a Tagliatelle alla Bolognese volt, egy 8-10 tojásból készült friss tészta. A későbbiekben a skandináv népek kezdték hibásan, spagetti tésztával készíteni az ételt, ami annyira elterjedt, hogy mára egy olasz nyaralás során is könnyedén rendelhetünk magunknak egy tányér gőzölgő Spaghetti alla Bologneset.

Tészta ide, vagy oda, az biztos, hogy egy tökéletes Ragú alla Bolognese elengedhetetlen összetevője a minőségi darált hús. A ragu készülhet akár sertés-, marha- vagy pulykahúsból, amelyhez minőségi alapanyagokat a GulyásHús.hu oldalán található termékek biztosítanak, amelyeket egyszerűen, kényelmesen házhoz tud rendelni.

A Ragú alla Bolognese rövid történetének lezárásaként pedig itt található egy eredeti olasz recept:

Hozzávalók:

  • 2 tk. olívaolaj
  • 6 csík apróra darabolt bacon
  • 2 fej apróra darabolt vöröshagyma
  • 3 fej zúzott fokhagyma
  • 2 db összedarabolt répa
  • 1 db zellerszál
  • 1 kg darált marha,- pulyka- vagy sertéshús
  • 2 pohár vörösbor
  • 2x 400g passzírozott paradicsom
  • 2 db babérlevél
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 kg tagliatelle tészta
  • friss parmezán sajt

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat és pirítsuk arany barnára a bacont. Ezután adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát és közepes hőfokon pároljuk addig, amíg teljesen puhává válnak. Növeljük a hőt, majd adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk meg. Öntsük hozzá a vörösbort, majd forraljuk fel, amíg a térfogata harmadára csökken. Csökkentsük a hőmérsékletet, majd adjuk hozzá a paradicsomot, zellert és a répát. Fedjük le, majd 1-1,5 órán keresztül főzzük addig, amíg besűrűsödik.

A tagliatelle tésztát forrásban lévő, sós vízben 15-20 perc alatt főzzük meg. Ezután jöhet a tálalás. A tésztára szórjunk egy adag parmezánt, majd egy adag szószt, befejezésül pedig még egy kis parmezán és frissen őrölt bors a tetejére. Nincs más hátra, mint megkóstolni, mit alkottunk!

Jó étvágyat kíván a GulyásHús.hu Csapata! Buon appetito!

Kerülje el a tömeget és a sorbanállást, vásároljon online, kényelmesen a GulyásHús.hu oldalon található termékekből, hogy mihamarabb élvezhesse a házias ízeket!
Amennyiben elsők között szeretne értesülni cikkeinkről és megismerni új recepteket, ízvilágokat, ne habozzon; iratkozzon fel hírlevelünkre, még ma!

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog