Gulyás János és Társa Kft.

Az oregánó előnyei

Az oregánót leginkább úgy ismerjük, mint a mediterrán – és főleg az olasz konyha és az olasz ételek egyik közkedvelt fűszernövényét, azonban igen hasznos tud lenni bármely háztartás esetében is; ha éppen nincs otthon kakukkfű, vagy majoranna, tökéletesen helyettesíthetjük vele, ezért ismerhetjük vadmajorannának is. De vajon mit tudunk róla?

Apró, leveles hajtásai ránézésre bazsalikom, vagy a majoranna hajtásaival rokonítható. Az oregánót elsősorban fűszernövényként használjuk, azonban másodlagos funkcióját tekintve az oregánót már hosszú évezredek óta használják a népi gyógyászatban, mint gyulladáscsökkentő, de nyugtatóként, görcsoldóként köhögéscsillapítóként és étvágygerjesztőként is alkalmazták – sikeresen.

Oregánó, mint fűszer

Ételeinket ízesíthetjük őrölt vagy frissen szedett oregánóval. Ízvilágát tekintve nagyban hasonlít a majorannára, annál fanyarabb, így óvatosabb adagolása javasolt. Az oregánó kiváló ízalapot biztosít olaszos ételek elkészítéséhez, mind pizzák, sültek, tészták, paradicsomos ételek esetében kiváló választás lehet.

Oregánó, mint gyógynövény

Az oregánó ásványi anyagokban rendkívül gazdag növény. Sokan természetes antibiotikumnak is hívják, azonban tévesen, mivel annak ellenére, hogy baktériumölő hatású, az antibakteriális hatás elérése érdekében túl nagy mértékben kellene bevinnünk a szervezetünkbe, ami már mérgező lenne.

Akkor miért gyógynövény? Az oregánót gyakran alkalmazzák köptető tea készítése során és helyi fertőtlenítőként is alkalmazzák. Nyugtató hatású, valamint illóolaj formájában vérkeringés fokozó hatással bír és csökkenti az ízületi fájdalmakat, így bátran engedhetünk magunknak egy forró fürdőt és lazíthatunk!

Az oregánó vitamin- és tápanyagdús növény: 20 gramm szárított oregánóban 333 mg kálium, 0,88 mg cink, 8,8 mg vas, 2,2 g fehérje, 315 mg kalcium, 0,92 mg magnézium és 8,56 g rost található, de vitaminokban sem szűkölködik: 1,24 mg B3-vitamint, 0,24 mg B6-vitamint tartalmaz, így szinte az összes létfontosságú tápanyagot megtaláljuk benne.

Honnan származik?

Az oregánó a mediterrán térség jellegzetes növénye, a Földközi-tenger vidékén őshonos. Már az ókori törzsek is ismerték és használták a mindennapokban, – fűszernövényi funkcióján túl – gyógyításra.

A Római Birodalom növekedése, a kereskedelmi központok és útvonalak kiépülése segített az oregánó Ázsiába történő eljutásában. Kínába is így érkezett meg az oregánó, ám ott már elsősorban csak gyógynövényként alkalmazták.

Az Egyesült Államokban csupán a második világháború után kezdték rendszeresen használni az oregánót. Ide főként a Dél-Olaszországban állomásozó amerikai katonák szállították haza, ahol a fűszernövény azonnali sikert aratott.

Hazánkban hosszú ideig “elfeledett fűszernövény” volt, pedig vadon is megtalálható számos helyen, például hegyoldalakon, erdőszélen.

Az oregánó jellegzetes íze, többfunkciós mivolta és jótékony hatásai egyaránt hozzájárultak elterjedéséhez. Az oregánó könnyedén termeszthető otthon a konyhakertben, vagy akár cserépben. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

Amennyiben elsők között szeretne értesülni cikkeinkről és megismerni új recepteket, ízvilágokat, ne habozzon; iratkozzon fel hírlevelünkre, még ma!

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog