Gulyás János és Társa Kft.

Biztonságos ételtárolás alapjai

Biztosan mindenki találkozott már azzal a problémával hogy bevásárlás után nincs elegendő hely a konyhában; a hűtőszekrény és a fagyasztó tele van, szűkösek a polcok és fakkok, nincs már hova pakolni!

Mindannyiunk kialakított magának egyfajta rendet a hűtőszekrény feltöltését illetően – de vajon Ön helyesen használja ki a helyet? Tehet meleg ételt a hűtőbe? Milyen hőmérsékletű legyen a hűtőszekrény?

Íme néhány tipp az élelmiszerek biztonságos tárolására vonatkozóan, hogy azok megőrizhessék frissességüket és, hogy a heti nagybevásárlás ne legyen rémálom!

A pazarlás elkerülésének első lépése: Tudja meg hogyan tarthatja hosszabb ideig frissen ételeit

Szeretné elkerülni, hogy nemrég vásárolt zöldséget, gyümölcsöt, esetleg hústermékeket ne a kukába kelljen kidobnia, mert pár nap alatt megromlottak? A pazarlás megelőzésének első fontos lépéseként érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan lehet az ételt hosszabb ideig frissen tartani, helyesen tárolni.

Élelmiszerek tárolása a hűtőszekrényben

A hűtőszekrény számos rekesszel van ellátva, amelyek mindegyike különböző élelmiszer-tárolási célokat szolgál – ezek a legtöbb esetben kisebb-nagyobb piktogrammokkal vannak feltüntetve. Az élelmiszerek hűtőben történő tárolásakor fontos tudni, hogy mely termékek hova kerüljenek, ugyanis a hűtőszekrény különböző pontjain más hőmérséklet tapasztalható. Rossz helyen való tárolás esetén nagyobb eséllyel romlanak meg hamar a megvárásolt termékek, amely az Ön pénztárcájára nézve sem kedvező. Tehát az ételek frissen tartásának leghatásosabb módja, ha megtanulják, hogyan kell megfelelően tárolni az élelmiszereket.

Ételtárolás 2
  • Felső polc: készételek, maradékok, szószok és egyéb, főzést vagy sütést nem igénylő ételek.
  • Középső polc: Főtt húsok, tejtermékek.
  • Alsó polc: Tejtermékek és tojás, friss húsok és hal – azonban ezen termékeket mindenképpen tartsuk becsomagolva! Általában ez a hűtő leghidegebb pontja.
  • Fiókok: zöldség, gyümölcs, saláta – ha lehetséges, tartsuk teljesen elszeparáltan ezeket a termékeket, hogy kerüljük a szennyeződéseket.
  • Ajtó: Üdítők, víz, szószok és olyan termékek, amelyek kevésbé romlandók. Általában ez a hűtő legkevésbé hideg pontja.
  • Fagyasztó: Zöldség, gyümölcs, húsok, leves, ragu – minden, amit későbbre tartogatnánk.

Fontos kérdések és hasznos tanácsok az élelmiszerek hűtőben történő tárolásához

Milyen hőmérsékletű legyen a hűtőszekrényem?

  • Az ideális hűtőszekrény hőmérséklete az élelmiszerek tárolásához 3 °C-5 °C között van.
  • Amennyiben a hűtőszekrény fiókjai páratartalom állító kapcsolóval rendelkeznek, úgy a páratartalmat tartsa magasan a zöldségeknél és alacsonyan a gyümölcsöknél.

Csak egy hűtőszekrény fiókom van, mit tegyek?

  • Tartsa fenn a zöldségek számára és helyezze a gyümölcsöket egy középső polcra.
  • Ne pakoljon sok ételt egymásra, mert az megakadályozhatja a hűvös levegő keringését.

Tehetek meleg ételt a hűtőbe – és ha igen, milyen módon?

  • Mielőtt az ételeket a hűtőszekrénybe tenné, várja meg, amíg szobahőmérsékletre hűl.
  • Idő hiányában a meleg ételt hideg vízbe is teheti, amíg le nem hűlt eléggé, majd ezután tegye a hűtőszekrénybe.
  • Ha meleg ételt rakunk a hűtőbe lezárt edényben, fennáll az esélye annak, hogy megbuggyanhat. Ugyanakkor arra is figyelnünk kell, hogy ne hagyjuk túl sokáig szobahőmérsékleten az ételeket, különösen a nyári kánikulában.

Hogyan lehet az ételeket frissen tartani?

  • Ha lehetséges, tartsa az ételt eredeti csomagolásában, mivel valószínűleg tartósításra és frissentartásra tervezték.
  • Brokkoli és zeller esetében a fóliába csomagolás segíthet, hogy akár négy hétig is friss maradjon az étel.
  • A salátát és a leveles zöldségeket tárolja edényekben, konyhai törölközővel betakarva, hogy felszívja a felesleges nedvességet – néhány naponta cserélje a törölközőt.
  • A sajtot tartsa sütőpapírba csomagolva, így lehetősége van “lélegezni”.

Az élelmiszerek biztonságos tárolásának módja: Mit ne tartsunk a hűtőben?

Mostanra már körvonalazódott bennünk, hogy hogyan lehet helyesen, biztonságosan tárolni az élelmiszereket a hűtőszekrényben, de mi van a friss ételekkel, amelyeket a legjobb hűvös, száraz helyen tárolni? Az alábbiakban részletezünk néhány általános háztartási praktikát más élelmiszer-tárolási igényekkel együtt.

NE tartsa hűtőszekrényben:

  • Kenyér – sokkal gyorsabban kiszárad. Jobban jár egy kenyértartóval!
  • Egész dinnye – csak mielőtt felvágná.
  • Banán – megszokták a trópusi éghajlatot, ráadásul így gátoljuk az érést.
  • Paradicsom – a hűtőszekrényben elveszti az ízét és friss zamatát.
  • Burgonya – hűtőszekrényben tárolva a keményítő cukorrá alakul, sokkal hamarabb megromlik, mint szobahőmérsékleten!
  • Hagyma – legjobban a kamrában, a pincében vagy a garázsban tárolható. Tárolja őket egy régi harisnyában, hűvös, sötét helyen, hogy hosszabb ideig frissek maradhassanak.
  • Ha nincs ideje megfőznie, megsütnie a húst lejárat előtt, akkor fagyassza le helyette – ez megállítja a baktériumok szaporodását. Amint a fagyasztott húst kiolvasztotta, minél előbb készítse el!

NE tartsa a fagyasztóban:

  • Konzervek – soha nem szabad közvetlenül lefagyasztani a konzerveket, mivel esetükben túlnyomás alakulhat ki.
  • Tojás – a folyadék kitágul és a héj repedését okozza.
  • Gyümölcsök és zöldségek nagy víztartalommal – kiolvasztás után szottyadtak lesznek.
  • Teljesen főtt tészta – szintén szottyadt lesz. Ha mégis le akarja fagyasztani, főzze olaszosan al dente állapotig – ha olaszos ételt enne, olvassa el kapcsolódó cikkünket IDE kattintva.

Termékek utánpótlása

Kiürült a hűtője? Készülne a hétvégi családi ebédre, vagy egy baráti grillezésre? Kerülje el a tömeget és a sorbanállást, vásároljon online, kényelmesen a GulyásHús.hu oldalon található termékekből, hogy mihamarabb élvezhesse a házias ízeket! Rendeljen 15.000 forint felett és a kiszállítást mi álljuk!

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog