Gulyás János és Társa Kft.

Közeleg a Húsvét!

Nyakunkon a húsvét, a kereszténység egyik legmeghatározóbb ünnepe. A vallás szerint ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását, halál feletti diadalát. A valláson túlmenően a húsvét a tavaszvárás ünnepe is, amely március vagy április hónapban tartandó a Hold állásának megfelelően.

Annak ellenére, hogy csak húsvét vasárnap és húsvét hétfő tartozik piros betűs ünnepeink közé, az ünneplés már húsvét vasárnap előtti csütörtökön elkezdődik és húsvét hétfővel zárul. Vasárnapon ér véget a 40 napos nagyböjt, melynek időszaka alatt tilos a húsfogyasztás.

Hagyományos húsvéti ételek és azok jelentősége

A húsvét alkalmával is számos ínycsiklandó ételkülönlegesség kerülhet asztalunkra. Legjellemzőbben a húsvéti sonka, bárány, tojás, torma és a kalács fogyasztott az ünnepek alatt.

A keresztény vallás szerint a hívők húsvét vasárnap reggelén ételeikkel a templomba igyekeztek, hogy azokat felszenteltessék, majd aztán otthon, a család körében közösen elfogyaszthassák ételeiket.  Úgy tartja a mondás, hogy a felszentelt étel segíti a hívőket a böjti időszak utáni mértéktelenség elkerülésében. Az ételmaradékok sem vesztek kárba a keresztényi húsvét során; egyes helyeken a maradék ételt a földbe szórták, bőséges termést remélve, vagy elégették.

Húsok tekintetében a bárány a legősibb, szimbolikus húsvéti ételünk. A vallás szerint Jézus Krisztus áldozati bárányként való kereszthalálát jelképezi. Mára a bárány szerepét a húsvéti asztalon inkább a sonka váltotta fel.  Eredete a paraszti családok szokásos téli disznóvágásához köthető, amikor is a sonka sós pácban való érlelését általában a böjt időszaka alatt követte a füstölés, melyből aztán húsvétkor fogyasztottak először.

Mérvadó húsvéti finomság még a tojás is, amelyet több féle módon; tojássalátaként, Stefánia-szelet formájában is fogyaszthatunk. A  tojás az életet, a folyamatosan megújuló természetet szibolizálja. Természetesen a húsvéti locsolkodás elengedhetetlen velejárója a tojásfestés is. Egyes feltevések szerint a pirosra festett tojás Jézus kiontott vérét, a torma Krisztus elszenvedett keserűségét, a kalácssütés pedig az isteni szeretet tüzét jelképezi.

Készülődés az ünnepre

A tavasz és a jó idő beköszöntével mindannyiunk nagyobb lelkesedéssel lát neki a húsvéti készülődéshez, otthonunk ünnepi díszbe öltöztetéséhez, esetleg egy tavaszi nagytakarításhoz. Szuper dekorációs ötleteket találhatunk katalógusokban, az interneten a lakás vidámabbá tételéhez, akár már friss virágokat is szakíthatunk a kertben a beltér ékesítése céljából.

A húsvéti menüről sem szabad megfeledkezni, érdemes már előre ötletelni, azonban bevásárlását könnyedén elintézheti online, otthona kényelméből, házhoz szállítással. Így értékes időt spórolhat meg, amelyet lakása dekorolásával, vagy a szabadban, családja körében tölthet el.

Kerülje el a tömeget és a sorbanállást, vásároljon online, kényelmesen a GulyásHús.hu oldalon található termékekből, hogy mihamarabb élvezhesse a házias ízeket!
Amennyiben elsők között szeretne értesülni cikkeinkről és megismerni új recepteket, ízvilágokat, ne habozzon; iratkozzon fel hírlevelünkre, még ma!

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog