Gulyás János és Társa Kft.

Kés határozó

Kenyérszeletelés, zöldség aprítás, sajtvágás, húsdarabolás… De vajon mindegy milyen kést alkalmazunk? Melyek azok a kések, amelyek a konyhában leginkább a hasznunkra válnak?

Az tény, hogy a minőségi késeket meg kell fizetni és érdemes ellenőrizni, hogy élelmiszereknek megfelelő kést válasszunk, hogy egyszerűbb legyen a dolgunk a konyhában.

De vajon melyik kés mire való?

Általában kétféle késtípusról beszélhetünk: sima és recés élű kések. A sima élű késekkel tökéletesen tudunk hámozni, szeletelni, anélkül, hogy az étel rostjai károsodnának. Ezzel szemben a recés késekkel kemény, kéreggel rendelkező és puha belsejű élelmiszerek vágását tudjuk elvégezni.

De akkor miért van ennyi fajta kés és melyeket érdemes beszerezni a háztartásba?

Az alábbiakban felsorolunk néhány késfajtát, tippeket, amelyek segíthetnek beszerezni a konyhába a megfelelő vágóeszközt.

Kés határozó

Szakácskés

A szakácskés pengéjét tekintve igen vastag, íve úgy van kialakítva, hogy az a vágódeszkával mindig érintkezzen, így nem kell emelgetnünk vágás közben. Leggyakrabban friss zöldségek és fűszernövények aprítására használjuk, de húsok szeleteléséhez is kiváló.

Santoku kés

Sokan a szakácskés alternatívájaként ismerik és használják. Előnye, hogy a kés elején található egy görbület, ez meggátolja, hogy az étel ráragadjon a késre.

Filéző kés

A filéző késre gyakran csak “kis kés”-ként utalunk és általánosságban mindenre ezt használjuk, amire nem kell a “nagy kést” használni. Pengéje vékony, kicsi, hegyes, így könnyen használható filézésre, hús és zöldség szeletelésre.

Lazacvágó kés

Kialakítására jellemző, hogy hosszú, így a nagyobb halakkal is könnyen lehet vele dolgozni. Pengéje hajlékony, barázdált. A halkedvelők számára elengedhetetlen, ugyanis óriási segítség tud lenni egy ilyen kés a fiókban.

Steak kés

Pengéje rendkívül éles, félig sima, félig pedig recés, így a legtöbb étellel gond nélkül elbír, különösen sült húsokhoz ajánlott.

Húsvágó bárd

A húsvágó bárd erős, éles pengéjű kés. Segítségével könnyen készíthetünk csontos húsokból porciókat. Ritkán alkalmazott kés, de annál hasznosabb!

Kenyérvágó kés

Pengéje hosszú és hullámos vagy recés felületéről ismerszik meg. Keményebb felületek, pékáruk szeletelésére kiváló.

Cukrász kés

Pengéje hosszú és vékony a pengéje. Kiválóan alkalmazható tortakrémek elkenézéshez, díszítéshez és nem utolsó sorban sütemények, torták felvágásához.

Ezen kések talán a legfontosabbak, melyekre szükségünk lehet a mindennapokban. Természetesen a lista bővíthető lenne az ínyencek kedvéért sonkavágó késsel, paradicsom késsel, kagyló késsel, sajtvágó késsel, fuvola késsel és sok mással…

De vajon melyik kést érdemes beszerezni a konyhába?

Egy átlagos háztartásban 3+1 kés bőven elég és ideális a konyhai feladatok ellátására – az alábbi kombináció segítséget nyújthat beszerezni a legszügségesebbeket:

1. Szakácskés vagy Santoku kés – zöldség, hús és fűszerek aprítására.

2. Filéző kés – kisebb húsok, zöldségek szeletelésére, filézésre.

3. Kenyérvágó kés – a pékáruhoz, nagyobb sülthúshoz és akár paradicsomhoz.

+1 Húsvágó bárd – a csontos húsokhoz.

Mit érdemes tudni a kések állapotának megőrzéséről, karbantartásukról?

Hiába óvjuk késeinket, tartjuk őket késtokban, késtartóban, a használat során idővel életlenek lesznek, ezért fontos, hogy bizonyos időközönként megéleztessük őket és minél tovább megőrizzük őket ebben az állapotban.

Az egyik legfontosabb, hogy késeinket ne a fiókba elsüllyesztve tároljuk, ugyanis balesetveszélyes is lehet, valamint éleik érintkezésével amortizálódhatnak. Erre lehetőséget biztosítanak a fa késtartók, vagy mágneses tartók. Lehetőség szerint fa késtárolóban vagy mágneses tartón tároljuk késeinket.

Nagyon fontos, hogy fanyelű késeinket soha ne mossuk mosogatóképben és ha nem muszáj folyó víz alá se tartsuk mosogatás közben, mert károsodhat a markolat. A tisztántartására inkább használjunk nedves rongyot, vagy ápoljuk olajjal.

Amennyiben a kés már életlen, szükség lesz élezésre. Erre használható fenőkő, de manapság egyre könnyebben használható élező készleteket lehet kapni. Emellett kiemelendő, hogy a kések szakszerűtlen élezése nagyobb kárt okoz, mivel akár a kés élét is elgörbíthetjük így. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk késélező szakemberhez, ő biztosan helyesen végzi a késélezést.

 

Kerülje el a tömeget és a sorbanállást, vásároljon online, kényelmesen a GulyásHús.hu oldalon található termékekből, hogy mihamarabb élvezhesse a házias ízeket!
Amennyiben elsők között szeretne értesülni cikkeinkről és megismerni új recepteket, ízvilágokat, ne habozzon; iratkozzon fel hírlevelünkre, még ma!

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog