Gulyás János és Társa Kft.

Szalonna-kisokos

Mit érdemes tudni a szalonnáról, a szalonnafogyasztásról?

A szalonna a házisertések azon zsírszövete, amely a bőr alá rakódik le közvetlenül. Az állatról feldolgozás során lefejtett darabokat úgynevezett táblaszalonnává dolgozzák. A táblaszalonnából kihagyott apróbb, bőr nélküli darabokat töpörtyűnek, a nagyobb, bőrös kockákat pedig pörcnek sütik ki. A kiolvasztott szalonna pedig sertészsír formájában biztosít kiváló alapot sütéshez és főzéshez egyaránt.

Fontos kiemelni, hogy a tévhitekkel ellentétben a szalonna jótékony hatással bír szervezetünkre; szeléntartalma segít erősíteni immunrendszerünket, serkenti a vérkeringést, óvja a szívet, Omega-6 zsírsavat tartalmaz, amely jó hatással van a koleszterinszintre és az izmokra is.

Lényeges azonban észben tartani, hogy szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása csupán mértékletes fogyasztás mellett garantált.

Számos szalonna fajtából válogathatunk kedvünkre, így készítettünk egy kis ízelítőt, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb szalonnát:

Kolozsvári szalonna

A kolozsvári szalonna oldalasból készül. Sózás és pácolás után füstölik, ezt a szalonnatípust nem főzik. Megfelelő tásolás esetén hosszú ideig eláll. Önmagában is igazán fenséges szalonnatípusról beszélhetünk, de elengedhetetlen hozzóvalója néhány ételünknek is, mint például a székelykáposzta, korhelyleves, vagy a bableves.

Császárszalonna

A császárszalonna szintén oldalasból készül, zsírral együtt. Sós vízben megfőzik, esetleg füstölik, ez utóbbi eljárás segít megőrizni hosszabb szavatosságát. A császárszalonna pirosra, ropogósra sütve tökéletes reggeliként is megállja a helyét.

Erdélyi szalonna

Az erdélyi szalonna a disznó hasa aljából készül.  Sós vagy fokhagymás vízben abálják, majd füstölik. Sütve és sütés nélkül is fogyasztható, de egy friss karály kenyérrel, lilahahymával igazán fenséges ízharmóniát érhetünk el.

Csécsi szalonna

A csécsi vagy más néven abált szalonna tokaszalonnából készül. Sós, fokhagymás vízben megfőzik, majd átforgatják pirospaprikában. Füstölés híján gyorsan megromlik, így érdemes hamar fogyasztanunk.

Zsírszalonna 

A zsírszalonna a disznó bőrös hátrészéből készül. Sózzák, pácolják végül füstölik. Megfelelő tárolás esetén nem romlik meg, ritka esetekben legfeljebb avasodik. Nyáron a kerti sütögetés egyik legkedveltebb hozzávalója, egy szelet kenyérrel friss zöldségekkel pompás vacsorává válhat.

Kerülje el a tömeget és a sorbanállást, vásároljon online, kényelmesen a GulyásHús.hu oldalon található termékekből, hogy mihamarabb élvezhesse a házias ízeket!
Amennyiben elsők között szeretne értesülni cikkeinkről és megismerni új recepteket, ízvilágokat, ne habozzon; iratkozzon fel hírlevelünkre, még ma!

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog