Gulyás János és Társa Kft.

Mi mindenre jó egy fűszer?

Ön is kedveli a fűszernövényeket? Netán saját konyhakertje is van? Talán nem is gondolná, de fűszernövényei nem csak ételei ízesítésére alkalmazhatók, hanem szervezetünkre számos kedvező hatást gyakorolnak. Érdemes tudatában lenni annak, hogy melyik fűszert mire lehet használni, mind ételeink elkészítése során, mind pedig a növények gyógyhatásának kiváltása végett.

Íme néhány egészen mindennapi fűszer, amelyek szinte minden háztartásban fellelhetőek és mégis nagyon hasznosak, gyógyhatásukról ismeretesek.

Bors

A bors serkenti a tápanyagok megfelelő és gyors felszívódását. Magas C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva segíti a szervezetet a fertőzések hatékony leküzdésében, valamint az emésztőrendszeri baktériumok szaporodását is gátolja. Vizelethajtó funkciója elősegíti a méregtelenítést. A bors testünk külső felületét is óvja; segíti a vérkeringést, tápanyaggal látja el, így bőrünk ragyogóbbá válik.

Kömény

A kömény A-, többféle B-, valamin C-, E- és K-vitamin forrása, de ezen felül rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, amelyek szervezetünk számára elengedhetetlenek. Étvágystimuláló, szabályozza a gyomor működését, serkenti az emésztést, valamint görcsoldóként is funkcionál. Gyakori összetevője a méregtelenítő, puffadás gátló és görcsoldó teakeverékeknek. Fogyasztása rendszeresen ajánlott, ugyanis vércukorszint normalizáló hatása van.

Fokhagyma

Számos hazai étel, leves, alapját képezi a fokhagyma, de húsok ízesítéséhez is előszeretettel használják. Íze mellett ez a fűszernövény egészségünk megóvásában is segít, ugyanis immunerősítésre kiváló a magas az A-, B-, C-, E-vitamin-tartalma miatt. Emelett megállítja és megakadályozza a vírusos és bakteriális fertőzéseket, és gyulladáscsökkentő hatással bír. Továbbá igen hasznos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében: rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. 

Ezen három növény csupán egy részét képezi a konyhában használatos, gyógyhatású fűszernövényeinknek, hatásukat tekintve azonban talán a legfontosabbak közé tartoznak, amelyek napi szinten, azonban mértékkel történő fogyasztása szervezetünk számára fontos.

Ha érdeklik a fűszernövények és szívesen olvasna még róluk, nézze meg korábbi blogbejegyzésünket az oregánóról.

Amennyiben elsők között szeretne értesülni cikkeinkről és megismerni új recepteket, ízvilágokat, ne habozzon; iratkozzon fel hírlevelünkre, még ma!

certop ISO22000

Vásárlói vélemények

Nézzen bele cikkeinkbe

Gulyáshús Magazin

A felgyői vágóhíd magazinjában elsősorban receptötletekről és konyhai praktikákról írunk érdekes és hasznos cikkeket, amivel könnyebbé tesszük a konyhai készülődést.

Gulyáshús blog